Lubisz tartę z jabłkami?


LIFESTYLE / wtorek, Październik 15th, 2019

Bardzo lubię piec różne słodkie rzeczy. Ostatnio przeglądając internety, chciałam zainspirować się różnymi przepisami. No, bo przecież jesień to i przydałoby się coś znajomego i nowego upiec w piekarniku. I co? Na pewno podzielę się z Wami paroma pysznościami. A oto jedna z nich.

Przepis w zasadzie zaczerpnięty z wielu, chociaż nie jest skomplikowany. I w sumie robiłam go z głowy, uzupełniając “na oko” składniki, by konsystencja ciasta była odpowiednia. Wiem, że do kruchego ciasta zazwyczaj dodaje się margarynę, ale ja zastąpiłam ją masłem. Jeśli macie ochotę, polecam, bo czas wykonania nie jest długi, a w domu roznosi się taki zapach, że szkoda wyłączać piekarnik. A co najważniejsze, smak jest cudowny.

Tarta z jabłkami

Składniki:

  • 150g mąki
  • 100g masła
  • 3 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • cynamon
  • 3 jabłka

Sposób wykonania:

Do garnka, albo wysokiego naczynia wsypujemy mąkę, cukier, łyżeczkę cynamonu, a następnie dodajemy masło (może być miękkie) i żółtko. Wszystko zagniatamy do uzyskania jednolitej masy. W razie potrzeby możemy dodać więcej mąki, gdyby masa była zbyt klejąca. Ciasto możemy owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki, chociaż ja tego nie robię. Włączamy piekarnik i ustawiamy na temperaturę 160 stopni. Kiedy nasze ciasto czeka w lodówce, czy też w naczyniu, w tym czasie obieramy jabłka, pozbywamy się nasion i kroimy je na małe kosteczki, albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Następnie przerzucamy je do garnka z dodatkiem łyżki masła i podsmażamy, by owoce puściły soki. Jeżeli jabłka są kwaśne, można je posłodzić wedle uznania, ale zazwyczaj nie ma takiej potrzeby. Na koniec dodajemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy i odstawiamy z palnika. Formę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej nasze schłodzone (bądź nie), ciasto. Ważne jest, by w miarę równo je rozprowadzić. Następnie nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjmujemy i wylewamy na nie przestygnięte jabłka. Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut. Podczas pieczenia możemy kontrolować czy ciasto się nie przypali. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i podajemy na ciepło, albo na zimno. Smacznego!