Lubisz tartę z jabłkami?


LIFESTYLE / wtorek, 15 października, 2019

Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciast z jabłkami, dynią i gruszkami. A cały zapach, który wypełnia dom jest niesamowity.

Podzielę się z Wami przepisem, który zawsze towarzyszy mi przy kruchym cieście. Reszta to kwestia modyfikacji.

Tarta z jabłkami.

Kruche ciasto:

  • 200g mąki pszennej
  • 120g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 żółtko
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Jabłka:

  • 6 dużych jabłek
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka masła

Kruszonka:

  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 60 g masła
  • 1 łyża cukru

Sposób wykonania:

Jeśli chodzi o kruche ciasto, łączę na stolnicy wszystkie składniki i zagniatam na gładkie ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Gotowe, możemy włożyć do lodówki na 30 minut, chociaż ja tego nie robię. Następnie układamy i formujemy na formie do tarty. Ja robię to palcami, wypełniam każdy zakamarek formy. Kiedy ciasto jest już uformowane, nakłuwam je w wielu miejscach widelcem.

Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i blendujemy, albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy je do rondelka z masłem. Podsmażamy, aż jabłka puszczą soki i zrobią się gęste. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy, a następnie przekładamy na gotowe w formie ciasto.

Płatki owsiane mieszamy w misie z miękkim masłem, dodajemy cukier i łączymy wszystkie składniki. Następnie całość układamy na wierzchu tarty.

Pieczemy 15- 20minut w temperaturze 180 stopni.