Nie wyobrażam sobie jesieni bez ciast z jabłkami, dynią i gruszkami. A cały zapach, który wypełnia dom jest niesamowity.
Podzielę się z Wami przepisem, który zawsze towarzyszy mi przy kruchym cieście. Reszta to kwestia modyfikacji.
Tarta z jabłkami.
Kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej
- 120g masła
- 1 łyżka cukru
- 1 żółtko
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Jabłka:
- 6 dużych jabłek
- 3 łyżki cukru brązowego
- szczypta cynamonu
- 1 łyżka masła
Kruszonka:
- 1 szklanka płatków owsianych
- 60 g masła
- 1 łyża cukru
Sposób wykonania:
Jeśli chodzi o kruche ciasto, łączę na stolnicy wszystkie składniki i zagniatam na gładkie ciasto. Musi być miękkie i elastyczne. Gotowe, możemy włożyć do lodówki na 30 minut, chociaż ja tego nie robię. Następnie układamy i formujemy na formie do tarty. Ja robię to palcami, wypełniam każdy zakamarek formy. Kiedy ciasto jest już uformowane, nakłuwam je w wielu miejscach widelcem.
Jabłka obieramy, czyścimy z gniazd nasiennych i blendujemy, albo ścieramy na tarce o dużych oczkach. Następnie przekładamy je do rondelka z masłem. Podsmażamy, aż jabłka puszczą soki i zrobią się gęste. Dodajemy cukier, cynamon, mieszamy, a następnie przekładamy na gotowe w formie ciasto.
Płatki owsiane mieszamy w misie z miękkim masłem, dodajemy cukier i łączymy wszystkie składniki. Następnie całość układamy na wierzchu tarty.
Pieczemy 15- 20minut w temperaturze 180 stopni.