Sernik mascarpone.


LIFESTYLE / sobota, 8 maja, 2021

Nie ma lepszego i to zdecydowanie mój najulubieńszy sernik. Jeśli chodzi o weekendy, staram się, żeby zawsze upiec ciasto. Oczywiście kiedy jesteśmy w domu. Przedstawiam Wam coś co osłodzi te wiosenne, jednak jeszcze chłodne dni. Nie będę się rozpisywać, bo to cudo trzeba po prostu upiec, zrobić i zjeść. Warto, a zapach unoszący się w domu to coś cudownego. Dodam jeszcze, że do przepisu dodałam kruchy spód, gdzie pisałam o nim w innym wpisie.

SERNIK Z MASCARPONE.

SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ:

  • 1 kg twarogu półtłustego, zmielonego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 250 g serka mascarpone
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, czubate
  • szczypta soli

SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY:

  • 150 ml śmietanki kremówki 30%
  • 80 g serka kremowego np. Piątnica lub Philadelphia
  • 2 łyżki cukru pudru

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temp. pokojowej.
Zmielony twaróg przekładamy do miski i chwilę miksujemy. Stopniowo dodajemy cukry, sól, skórkę z cytryny i miksujemy ok. 3 min. Następnie dodajemy 2 całe jajka oraz 2 żółtka, po dodaniu każdego miksujemy. Przesiewamy do masy mąkę i ponownie chwilę miksujemy. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie dodajemy do masy serowej. Przelewamy do tortownicy o śr. 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonowej o szklanym dnie. Formę zabezpieczamy folią aluminiową. Wkładamy do większego naczynia i wypełniamy gorącą wodą do wysokości połowy formy. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 170 C i pieczemy przez ok. 1, 5 godz do zarumienienia wierzchu. Po upieczeniu lekko uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik na godzinę. Po tym czasie wyciągamy formę z wody, odwijamy z folii i nożem lekko oddzielamy sernik od ścianek formy. Zostawiamy do całkowitego wystudzenia i wkładamy na noc do lodówki.
Kremówkę i serek ubijamy na gęstą masę. Pod koniec wsypujemy przesiany cukier puder i jeszcze chwilę miksujemy na najwyższych obrotach. Wykładamy na sernik, a boki możemy udekorować płatkami migdałowymi.

SMACZNEGO!

PRZEPIS: http://www.ilovebake.pl